Change Language
#9 - No time (and food) to waste! - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#9 - No time (and food) to waste!

Eurest |  november 2015

Hanssiepansie-met-koeien

In ons streven naar een duurzame samenleving komt steeds vaker het onderwerp `voedselverspilling’ aan de orde. Voeding heeft een grote impact op ons milieu, want in de keten van voedselproductie naar consumptie gaat ongeveer een derde van onze voeding verloren. Een groot deel van de verspilling wordt veroorzaakt door de consument, want zo’n 14% van onze voedselaankopen verdwijnt in de afvalbak. Dat komt neer op ruim 50 kilo per persoon per jaar. Zonde van de voedingsmiddelen, en van de hoeveelheid water en energie die het heeft gekost om de voedingsproducten te produceren en te vervoeren! En dan te bedenken dat 900 miljoen mensen in de wereld niet genoeg te eten hebben.

In de top-3 van meest weggegooide producten staan pasta, rijst en brood. De eerste twee omdat we het waarschijnlijk moeilijk vinden om precies de juiste hoeveelheid te koken, en het laatste omdat we niet graag oud brood eten. Kennelijk vinden we ook het inkopen van de juiste hoeveelheid lastig.

Onnodige verspilling, lijkt me. Opvallend is dat in landen waar mensen nog meer zelf koken dan wij, de hoeveelheid voedsel die thuis wordt verspild beduidend minder is. Ik denk dat we daarmee al een belangrijke oorzaak van de verspilling te pakken hebben. De kennis van voedselbereiding en het plezier dat je hebt in zelf koken, is waarschijnlijk sterk van invloed op hoeveel je weggooit. Want waarom zou je niet de overgebleven pasta of rijst de volgende dag verwerken in een mooie salade? Of oud brood roosteren, of er croutons, crostini of paneermeel van maken? Restjes vlees zijn toch prima te verwerken in een salade voor op brood? En van de overgebleven gekookte groente maak je de volgende dag toch een stamppotje of een lekkere soep?

Als we kijken naar de inkoop van ingrediënten, kunnen we ook slimmer te werk gaan. Het lijkt wel of alle groente en sla gesneden, gewassen en voorverpakt moet zijn. Handig, want het scheelt werk en tijd, dat klopt; maar op het moment dat je groente snijdt, wordt de houdbaarheid ervan meteen met een aantal dagen verminderd. Als je groente onbewerkt inkoopt, blijft deze veel langer goed. Zorg voor een voorraadje penen, uien, preien, kolen en knollen en je hebt voor meer dan een week groente die niet snel bederft. Je moet natuurlijk wel even zelf schillen, snijden en wassen, maar daarna word je getrakteerd op een smaakvollere maaltijd dan wanneer je alleen kort houdbare groente uit kant-en-klare zakjes gebruikt.

Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde consument 20% te veel voedsel koopt en 30% te veel eten bereidt. Nou is te veel eten maken wel iets wat ik herken van vroeger. Ik groeide op in een buurt met veel verschillende culturen. Bij mijn Indonesische buren kon je op elk moment van de dag langskomen en kreeg je altijd iets lekkers te eten aangeboden. Er werd altijd voor `een weeshuis’ gekookt, want ja, je wist immers nooit wie er langskwam, en gastvrijheid en lekker eten gingen samen. Maar het mooie was dat er toch nooit iets werd weggegooid. Uiteindelijk werd alles opgegeten, en als er onverhoopt toch iets over was wat op moest, dan ging mijn buurvrouw met bakjes langs de buren om lekkere nasi goreng of saté uit te delen. Misschien is dat wel de oplossing voor een groot deel van de voedselverspilling … breng eens wat eten bij mensen in je buurt! Niet alleen goed voor het contact, maar ook voor het milieu. Begin meteen, no time (and food) to waste!

Terug naar het nieuwsoverzicht