Change Language
#5 - Family food - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#5 - Family food

Eurest |  augustus 2015

Hans Gijsen

COLUMN - Heel Nederland heeft vakantie en we gaan er weer massaal op uit om een paar weken met familie in de zon door te brengen. Ik heb hetzelfde gedaan en ben drie weken in het zuidelijkste puntje van Italië geweest: een mix van zee, zon, cultuur en natuurlijk veel lekker eten. Op een camping in Salento, een streek in Puglia, heb ik twee weken tussen uitsluitend Italiaanse families gezeten. Dit gaf een bijzonder en ik moet zeggen positieve dynamiek aan ons verblijf.

Bij de Italiaanse papa’s en mama’s draait alles om twee momenten op de dag: de lunch en het diner. Alles wat er gebeurt op een dag wordt om deze momenten heen gepland. Zo werden na wat entertainment en gestoei op het strand in de ochtend door alle families rond 12.30 de spullen ingepakt. Het campingpersoneel kwam dan iedereen persoonlijk bij zijn strandstoel “buon appetito” (smakelijk eten) wensen. Ik stel me al voor hoe dat in Nederland zou zijn als op het strand in Zandvoort de badmeester alle handdoeken langsgaat om iedereen “smakelijk eten” te wensen. De badgasten zouden hem vast vragend aankijken en denken: waarvoor? Voor de Cornetto die ik nu eet of de frites die we zo gaan halen?

Nee, op mijn Italiaanse camping was de lunch een serieuze aangelegenheid. Elke middag werden de kampeertafels tegen elkaar geschoven en namen de families plaats voor de gezamenlijke lunch. Wijn, water, brood, pasta en salades gingen op tafel en zelfs uit de kleinste trekkerstentjes werd er wat lekkers tevoorschijn getoverd. De gerechten waren simpel, maar lekker en puur van smaak. Rijpe tomaten met goed brood en olijfolie, wat kun je daar van genieten. Wat een rust en harmonie gaat er uit van zo’n middagmaal!

Na de lunch volgde de siësta en rond een uur of vier kwam het leven weer wat op gang. Als de avond viel, herhaalde het ritueel zich weer, nu voor het diner. Lange tafels vulden zich met families die samenkwamen om te eten en te praten. Het samenzijn en contact rondom de maaltijd had een gezelligheid en vanzelfsprekendheid die ik bij ons helaas steeds vaker zie verdwijnen. Jammer, want in de gejaagdheid van alledag is samen eten een rustpunt en hét moment van contact.

Op het tijdstip waarop op de campings in ons land de bingo begint, werd op mijn Italiaanse camping het hoofdgerecht opgediend. Rond een uur of tien ging iedereen nog eens aan de wandel voor wat uitbuiken en vertier. Want ’family food’ geeft ‘a good mood’, en zo werd de dag ook afgesloten.

De daaropvolgende dagen waren heerlijk voorspelbaar en lieten hetzelfde ritueel zien. Het was ongecompliceerd en straalde rust en verbondenheid uit. Uit onderzoek is gebleken dat het samen eten met de familie het gezin hechter maakt en kinderen helpt om gezonder te eten. Samen eten is dus niet alleen gezellig, maar ook nuttig en belangrijk. En wat voor families werkt, werkt ook voor eten samen met vrienden of collega’s. Daar kunnen we zeker meer tijd aan besteden!

Buon appetito!

Terug naar het nieuwsoverzicht