Change Language
#3 - Culi-moe - Eurest Food

Blijf op de hoogte van
het laatste nieuws

Nieuwsbericht

#3 - Culi-moe

Eurest |  juni 2015

Hanssiepansie-met-koeien

COLUMN - Als ‘foodie’ je middle name is, verwacht men van je 24/7 op de hoogte te zijn van alle culinaire trends en daar dan vooral ook een mening over te hebben. Als productmanager bij Eurest wordt dat ook van mij verwacht. Een jaar of tien geleden was het niet zo moeilijk om een nieuwe culinaire trend te spotten en te zien wat helemaal ‘hot’ of juist ‘uit’ was. Je kon als culinair specialist met gemak weer een jaar achterover leunen, als je predikte dat fonduen op tweede kerstdag niet meer kon en verse sushi toch echt helemaal je van het was.

Tegenwoordig wisselen de trends razendsnel. Te snel. Heb je net je kast tot de nok toe gevuld met chiazaad en goji-bessen, is het weer uit en moeten we met z’n allen opeens aan de Hollandse superfoods van vergeten groenten en knollen. En dan ook nog het liefst van dichtbij: lokaal geteeld en van een ’klein boertje'. Als je niet beter weet zou je denken dat we heel veel boeren van onder de één meter zestig hebben. Of het nu gaat om groenten, vlees of kaas, het moet wel van een ‘kleine producent’ komen.

Denk je net hip te zijn met je boerenkoolsmoothie uit een glazen weckpotje die je voor teveel geld hebt gekocht bij een vintage winkeltje in een oud fabriekspand, is het alweer zóóó 2014 en kan je precies dezelfde potjes voor nog geen 50 cent bij elke winkelketen kopen.

Het is een constante rollercoaster van meningen. De groenten moeten rauw zijn, in het zuur zitten of gefermenteerd zijn. En het vlees vooral langzaam gegaard op een zo’n laag mogelijke temperatuur. Ik durf het gas nauwelijks nog aan te zetten. We herontdekken opeens de Hollandse keuken, die blijkt er tóch te zijn. Maar een week later zijn de Peruaanse, Vietnamese en Scandinavische manieren van koken toch ook erg interessant. Waar je vroeger nog moest reizen en je adresjes kennen om eens wat aparts te eten, rollen keukens vandaag de dag gewoon naar je toe en heb je via een hippe app ook alvast wat gereserveerd.

Een zichzelf respecterende hobbykok met een paar centen in een oude sok koopt een oud busje en verbouwt deze tot een rollende keuken. Elke zondag is er wel een park waar je vanuit het schuifraampje van je bus langzaam gegaarde hamburgers van een vergeten Zuid-Veluws runderras met speciale kruiden uit de hooggebergten van Bolivia kunt verkopen.

Met deze culinaire tsunami plus de oneindige stroom aan masterchefs, kookprogramma’s, kookmagazines en foodfestivals, lijkt het erop dat wij Nederlanders decennia van culinaire achterstand in een paar jaar willen goedmaken. Ik ben inmiddels een beetje culi-moe en droom ’s nachts van een goed gebraden kip met verse groenten. Een simpele culinaire wereld met eenvoudig, lekker en kwalitatief goed eten. Als we nou eens allemaal zouden gaan afstuderen op zo’n perfect gebraden kippetje, dan hebben we helemaal geen tijd voor de culinaire TGV die door ons land raast.

Terug naar het nieuwsoverzicht