Change Language
#22 - Soep - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#22 - Soep

Eurest |  januari 2017

Hans productdeveloper

Een van de oudste gerechten ter wereld is misschien wel soep. In de Bijbel wordt er al over geschreven en is het de linzensoep die in het Oude Testament wordt genoemd. Ik ben zelf gek op soep, maar dan wel lekkere soep. Toevallig heb ik de afgelopen maanden heel veel soep moeten proeven. We zijn namelijk op zoek naar de allerlekkerste vers gemaakte soep. Dus een echte ‘premium-soep’ waarmee we onze gasten kunnen verrassen.

Ik ben erachter gekomen dat veel mensen een andere definitie hebben van ‘vers’. Water met bouillonpoeder en vervolgens een toevoeging van een beetje verse groente krijgt al snel het predicaat ‘vers’, terwijl de basis van een echt lekkere en verse soep verse bouillon hoort te zijn. Bouillon getrokken van kipbotten, runderbeenderen of visgraten is de basis van een goede soep. Het vormt het fundament waarop alle smaken als het ware gestapeld kunnen worden. Dat geeft diepte en gelaagdheid in wat je proeft in een soep.

Helaas wordt er nog maar zelden verse bouillon getrokken. De greep naar poeders, blokjes of potten concentraat is maar al te gemakkelijk. Veel mensen vinden een bouillon maken nogal een hoop gedoe. Dat gedoe bestaat vooral uit de tijd ervoor nemen. Een goede bouillon staat namelijk urenlang zachtjes te trekken, waardoor alle smaken loskomen en het collageen (eiwit) van de botten in het vocht komt. Tijd is schaars, dus de pan bouillon op het vuur zie je niet zo veel meer. Behalve bij mij thuis, want daar staat elke zaterdag en zondag een geurige pan met schenkels of kipkarkassen op het vuur. Ik zeg er wel bij dat ik gelukkig niet meer de enige ben die een goed bouillonnetje kan waarderen. Meer mensen worden zich ervan bewust dat de consumptie van collageen door middel van bouillon goed voor je is en bijdraagt aan sterkere botten, een mooie huid, ontstekingsremming en bescherming van maag en darmen.

 In New York worden al enige tijd bouillons verkocht in koffiebars! Vorige week is in Amsterdam het eerste verkooppunt van warme bouillon als hippe drank verschenen. Ik zie alweer een trend ontstaan en roep iedereen op om toch vooral zelf aan de slag te gaan met botten, prei, wortel, uien en selderij. Vooral in de winter is dat toch geweldig? Je keuken gaat er heel lekker van ruiken en je maakt iets wat supergezond is met goede stoffen die je niet uit fabrieksbouillonpoeders en -blokjes haalt. Het belangrijkste is misschien wel dat je de basis legt voor een heerlijke soep!

Terug naar het nieuwsoverzicht