Change Language
#17 - Vis - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#17 - Vis

Eurest |  augustus 2016

Hans Gijsen - productmanager

Er is een theorie dat de mensheid zoals we die nu kennen heeft overleefd, omdat een klein groepje van onze verre voorouders in Zuidwest-Afrika  zich overvloedig wist te voeden met schaal- en schelpdieren. Deze konden ze gemakkelijk vangen op het strand bij eb. Door dit dieet groeide de hersencapaciteit binnen een korte tijd enorm en was men beter in staat om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden op aarde. Niet alleen schaal- en schelpdieren, maar alle vis is gezond en dan vooral voor onze hersenen. Dit komt door de aanwezige omega-3-vetzuren. Goed nieuws dus, zou je denken, met zijn allen massaal aan de vis en we worden slimmer en onze hersenen blijven gezond!

Nu is de visconsumptie in Nederland erg laag. Voor een land dat voor een groot deel grenst aan de zee eten we maar bar weinig vis, slechts 70 gram per week. Dat komt gemiddeld neer op één keer een portie per twee weken. Als reden voor onze lage visconsumptie wordt gegeven: we houden niet van graatjes, vis is duur. En niet in de laatste plaats: men niet weet hoe vis te bereiden en schoon te maken.

Ik ben een enorme visliefhebber en eet het liefst elke dag vis. Het bereiden en schoonmaken van mijn visje vind ik nou juist een mooie bezigheid! Vis bakken, pocheren of grillen hoeft echt niet moeilijk te zijn, maar het vergt wel enige nauwkeurigheid. Zo heb je bij het garen van vlees nog wel wat speling en kan je nog eens een half minuutje je karbonaadje uit het oog verliezen als die in de pan ligt. Bij vis is dat onmogelijk! De “cuison” (garing) bij vis gaat binnen 30 seconden van perfectie naar “droge hap”. Dit komt door het snel stollen van de eiwitten. Belangrijk is dus om er bij te blijven en de vis tijdig uit de pan te halen. Liefst als de kern nog wat “nat” is, de vis gaart vaak ook nog door op het bord. Veel oefenen en vaak proberen is mijn advies!

Het enige vervelende gevoel wat mij bekruipt in de oproep om toch wat vaker vis op het menu te zetten is, de impact op ons milieu. De zeeën raken vervuild en leeg door overbevissing. Kweekvis is geen oplossing want die vissen worden gevoed met…vis, dus dat schiet niet op. Dus denk je goed bezig te zijn door minder vlees te eten, blijkt vis ook niet altijd een verantwoorde keuze.

Ik kan alleen pleiten voor bewust kiezen bij de aankoop van vis. Kijk eens op de “Viswijzer” en kies uitsluitend vissoorten die op de blauwe of groene lijst staan. Je kunt dan onbekommerd genieten van een lekker visje in de pan.

Terug naar het nieuwsoverzicht