Change Language
#16 - Vakantievoer - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#16 - Vakantievoer

Eurest |  juli 2016

Hans product developer

De vakanties zijn begonnen en we steken weer massaal de grens over om een paar weken te genieten. Ik verheug me ook al op mijn vakantie en dan vooral op wat voor lekkere dingen ik allemaal ga eten in de komende weken. Ik hoop op culinaire ontdekkingen en laat mijn smaakpapillen graag nieuwe ervaringen opdoen.

Dat niet al mijn landgenoten diezelfde wens hebben tijdens de vakantie, blijkt uit een onderzoek dat meldt dat maar liefst 44% van de Nederlanders eten van thuis meeneemt als ze afreizen naar het buitenland. Favoriet daarbij is pindakaas en hagelslag, maar ook koffie of blikken soep en appelmoes worden massaal in de kofferbak gestopt!
Ik viel van mijn stoel toen ik het las! Kijk, als je nu naar gebieden afreist waar weinig voedsel is, zoals de Noordpool of de Sahara, kan ik me voorstellen dat je een noodvoorraadje meeneemt, maar het gros van ons reist af naar landen waar het juist op culinair gebied “goed toeven” is, zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Zou het de angst voor het onbekende zijn en de hang naar producten van thuis?

Ik bedenk me dat ik dit gedrag wel herken. Als ik in een grote supermarkt loop in een vakantieland en kom wat landgenoten tegen dan kan ik me nooit inhouden om het winkelwagentje van hen eens nauwkeurig te bekijken. Negen van de tien keer ligt dat vol met producten die zoveel mogelijk herkenbaar zijn en gevuld met spullen die we in Nederland ook kunnen kopen en eten. In ieder geval moet alles voorverpakt zijn en kiezen we voor veel blikjes en pakjes van herkenbare merken. Mijn landgenoten staan zelden naast me als ik iets sta te bestellen op de verse visafdeling of als ik bij de traiteurcounter de huisgemaakte worsten, patés of onherkenbare kazen uit sta te zoeken. Ook  de vleesafdeling van een Franse of Italiaanse supermarkt waar je nog een deel van een varken of koe mag aanwijzen en het ter plekke wordt afgesneden, is een gebied waar je de stroopwafelzoekende Nederlander nauwelijks aantreft. Jammer, want het is toch heerlijk om van alles eens te proberen en nieuwe ervaringen op te doen? Ik wil voorstellen dat alle Nederlanders in vakantielanden tijdens hun verblijf minimaal 2 dagen iets gaan eten wat ze nog nooit hebben gegeten. Dat iedereen in zijn beste Frans, Italiaans of Spaans eens vers vlees of vis bestelt en dat alle ingekochte groente niet gesneden in een zakje zit, maar van de markt of de versafdeling van de supermarkt komt. Wat een onvoorzien genot zal dat opleveren en wat een schat aan nieuwe ervaringen!

Ik hoop dat mijn oproep nog op tijd aankomt, fijne vakantie allemaal!

Terug naar het nieuwsoverzicht