Change Language
#13 - Gewoon tomaat - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#13 - Gewoon tomaat

Eurest |  april 2016

Hans Gijsen, productmanager Eurest Food

Aan de westelijke rand van Amsterdam bevindt zich een kwekerij, dit is geen gewone kwekerij, het is een bijzondere kwekerij. Elke ochtend arriveren hier ruim 100 mensen in personenbusjes, het zijn de medewerkers. Deze “medewerkers” zijn geen gewone medewerkers, het zijn bijzondere medewerkers.

Het zijn mensen die in het reguliere arbeidsproces niet mee kunnen draaien, ze zijn vervreemd van de maatschappij. Dit kan komen door een dakloos bestaan, een verslaving, een justitieel verleden of ander “ongemak”. Elke ochtend rijden de busjes vanuit het centrum van Amsterdam en pikken deze mensen op. In de kwekerij, zijn ze gewone medewerkers en hebben ze een leuke en zinvolle dag. Ze krijgen aandacht, sommigen volgen een studie en er wordt gewerkt tussen de tomatenplanten. Want in Kwekerij Osdorp worden voornamelijk tomaten geteeld. Tomaten die vroeger gewoon waren, maar nu bijzonder, want ze groeien in een onverwarmde kas, zonder bestrijdingsmiddelen en er worden rassen gekweekt die smaak hebben. Tomatenrassen die de grote telers al lang niet meer telen omdat ze veel te weinig opbrengen. Zij hebben liever een hoge opbrengst van smakeloze rode waterbommetjes dan de smaakvolle rode rijpe tomaatjes die we kennen van onze vakantie in Italie. In Kwekerij Osdorp zijn alle dagen bijzonder, want de oprichters hebben een missie: mensen die niet meedoen in onze gewone maatschappij een doel geven. En het werkt, de medewerkers voelen zich goed, zijn gemotiveerd en het werken in de kassen blijkt heilzaam. Ik heb het zelf ervaren, lopen door de lichte kassen tussen de ontelbare rijen geurende tomatenplanten geeft een goed gevoel.

Het gaf mij tijd om na te denken, ik vroeg me af: “wat is nu beter”, los van het fantastische project wat in deze kassen wordt gedraaid en waar zoveel mensen baat bij hebben, “tomaten telen op de volle grond of in moderne kassen op glaswol aan draadjes”? De natuur heeft het ooit bedoeld om tomaten te laten groeien als het warm is, in de volle aarde. Maar de periode dat dit in Nederland kan is dan beperkt tot de zomermaanden. Omdat we graag het grootse deel van het jaar tomaat eten moeten ze dan altijd geimporteerd worden uit warme verre landen. Verder is het zo dat voor de teelt van een kilo tomaten in de volle grond ongeveer 30 liter water nodig is. In de moderne kas beperkt zicht dat tot een liter of vijf. Tja, en als we de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden is dit misschien toch wel de manier. Ik ben blij dat er dan ook smaakvolle tomaatjes uit de kassen kunnen komen. En we moeten veel tomaat eten, want deze vrucht is verre van gewoon. Buiten dat het een mega veelzijdig product is en in ontelbare gerechten de basis vormt, is tomaat ook nog eens vreselijk gezond. Zo bevat het lycopeen, een anti-oxidant wat preventief kan werken tegen tal van ziektes. Ook alle mannen raad ik aan regelmatig een portie tomaat te eten, want het verminderd de kans op prostaatproblemen op latere leeftijd! Niet alleen verse tomaat, maar ook tomaat die verwarmd is geweest en verwerkt in saus en zelfs ketchup bevat de goede stoffen en soms nog meer dan in de verse variant. Reden genoeg dus om tomaten volop te kweken en te eten.

Voor mij was het bijzoek aan de tomatenkwekerij een heel bijzondere ervaring en het heeft me gestimuleert niets zomaar gewoon te vinden.

Terug naar het nieuwsoverzicht