Change Language
#1 - Groentevrees - Eurest Food

Blijf op de hoogte van
het laatste nieuws

Nieuwsbericht

#1 - Groentevrees

Eurest |  april 2015

Hans met koeien

COLUMN - Recentelijk keek ik naar het programma “Bizarre Eters”. Hierin zag ik dat iemand al jaren leefde op 14 pakjes instant noodle soup per dag! Deze jongeman at nooit groente of fruit, slechts pakjes soep. Gefascineerd door het programma heb ik meerdere afleveringen bekeken en zag de ene bizarre eetgewoonte na de andere. Van alleen maar tosti’s tot pizza en macaroni met kaas. Allemaal hadden ze een overeenkomst: de bizarre eters aten geen groente of fruit.

Gelukkig zijn deze bizarre eters een minderheid in Nederland, maar wat je wel ziet is dat bijna alle landgenoten te weinig groente en fruit eten. Slechts 5 tot 10% van de mensen haalt zijn aanbevolen portie van 200 gram groente en twee stuks fruit. En dan te bedenken dat deze aanbeveling van het Voedingscentrum nog aan de lage kant is, want met 300 gram groente en 3 stuks fruit per dag zouden we ons nog veel beter voelen.

Wat is dat toch met die ingeslopen weerzin tegen groente en fruit? Is het niet lekker, is het te moeilijk om klaar te maken of raken we te vol van snacks, vlees en zoete tussendoortjes? Van nature eten we liever vet en zoet dan zuur en bitter. Dat zit in ons systeem. Moedermelk is vet en zoet, fruit en groente vaak zuur en bitter. Zuur associëren we onbewust met bedorven en bitter is vaak giftig. Dat zit in ons brein en is evolutionair bepaald. Maar we lopen niet meer in een berenvel en kunnen er vanuit gaan dat de groente en het fruit dat je bij de groentewinkel of supermarkt haalt allemaal eetbaar is.

We worden er helaas niet gezonder op met zijn allen. Overgewicht en diabetes zijn serieuze bedreigingen en kostenposten geworden in onze maatschappij. Vele gezondheidsgoeroes doen hun advies in nieuwe hippe superfoods die je vooral moet eten om lang en gelukkig te leven. Maar veel schieten we er niet mee op.

En dit terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Terug naar de basis! Eet groente, fruit en vooral elke dag! Hierin zit van nature al het goede wat je lichaam en geest nodig hebben om goed te functioneren.

Nu heb ik makkelijk praten. Ik lunch elke dag met een grote salade en kook elke avond een verse groenterijke maaltijd. Als je niet in de gelegenheid bent om groente en fruit te eten of het is simpelweg niet altijd in je directe beschikbaarheid, dan moet je inventief zijn! Zo koop je bijvoorbeeld een blender. Doe ’s morgens of ’s avonds een banaan met een glas vers sinaasappelsap, een halve avocado en 150 gram verse spinazie in de blender. Na 1 minuut heb je een grote smoothie die je in één keer alles geeft wat je op een dag nodig hebt! Zo simpel kan het zijn.

Terug naar het nieuwsoverzicht