Change Language
#12 - Het nieuwe eten - Eurest Food

Keep up to date with
the latest news...

Nieuwsbericht

#12 - Het nieuwe eten

Eurest |  maart 2016

Hans Gijsen, Eurest productontwikkelaar

Wat er gebeurt in de maatschappij en de invloed van buitenaf, zoals de samenstelling van de bevolking van een land, vertaalt zich in hoe consumenten zich gedragen. Dat gedrag zie je in het aankopen van allerhande goederen, maar je ziet het vooral ook in hoe er wordt gegeten. De veranderingen in voedsel en eetgewoonten zijn van alle tijden. Dit zie je dan ook door de hele geschiedenis heen. Zo hebben de Romeinen al 2000 jaar geleden invloed gehad op ons voedsel. Zij brachten nieuwe eetgewoonten mee, zoals het eten van meerdere maaltijden per dag. Ook nieuwe ingrediënten om deze maaltijden te bereiden werden geïntroduceerd. Als je kijkt naar de laatste eeuwen dan zie je een aantal belangrijke verschuivingen in eetgewoonten.

Zo bestond in de late middeleeuwen, zeg 15e en 16e eeuw, het menu voor de gewone burgers voornamelijk uit producten die algemeen voor handen waren. Denk hierbij aan roggepap, vis, penen en knollen, bier en af en toe wat varkensvlees of kip. Later in de 17e eeuw kwamen, uit onze handel in Azië via de VOC, exotische producten en specerijen naar ons land. Deze gaven heel veel nieuwe smaken. De producten werden, door de mensen die zich dat konden veroorloven, dan ook ruim gebruikt in allerhande gerechten. Hierdoor had ons land tot aan de laat 19e eeuw een ruim culinair aanbod. Daar kwam begin 20e eeuw verandering in met de komst van huishoudscholen waar onderwezen werd in hoe je vooral op een zuinige en efficiënte manier kon koken. Het was volgens kenners het begin en de oorzaak van de “culinaire leegte” waar ons land tot voor kort mee worstelde.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de ontwikkeling van massaproductie in voeding. Het werd hierdoor allemaal goedkoper. In de jaren ‘70 leefden we in overvloed en kon iedereen zich dagelijks een flink stuk vlees veroorloven. Dat werd dan ook gedaan en er werd stevig op los gefonduud. Voedsel werd onherkenbaar gemaakt en verdween in zakjes, pakjes en poedertjes. Ik heb sterk het gevoel dat we op dit moment de volgende fase in de geschiedenis van ons voedsel en eetgedrag gaan doormaken. Signalen als: minder vlees, kleinere porties, lichter, puurder, meer vers, natuurlijk en “weer herkenbaar” komen al enige tijd op ons af. Dit lijkt nu ook echt door te zetten en kan wel eens de voorbode zijn van een nieuwe fase in onze culinaire geschiedenis.

Vorige week at ik bij restaurant Choux in Amsterdam. Een nieuwe hippe plek waar de culinaire liefhebbers en iedereen die daar voor door wil gaan, ruim van te voren een tafeltje reserveren. Ik at hier zeven gangen met kleine gerechtjes. Deze waren stuk voor stuk een perfectie van frisheid, puurheid in smaak en volledige balans. Er werd veel gewerkt met: zuur, zout, rook en bittere smaken door fermentatie. Allemaal zaken die vroeger al werden gebruikt om voedsel te bereiden en te bewaren. Ik at zeker meer dan tien verschillende soorten groenten en kruiden. Allemaal puur en vol van smaak. Ook de wijnen waren even natuurlijk en fris: ongefilterd en ongezwaveld. Na afloop van het diner realiseerde ik me dat ik in totaal slechts 100 gram vlees of vis had gegeten. De bediening bestond uit jonge mensen die zich natuurlijk bewogen en hun volledige passie aan dit culinaire avontuur hadden gewijd. Met een voldaan gevoel, waarbij de broekriem na een lang diner eens niet losser hoefde en het hoofd dit keer ook goed gevuld was, verliet ik het restaurant. Ik voelde me fris en opgewekt en sprak de hoop uit dat dit “nieuwe eten” een heel lang hoofdstuk wordt in onze vaderlandse culinaire geschiedenis.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht